NİLÜFER HATUN İMARETİ (İZNİK MÜZESİ)

    Bugün İznik müzesi olarak kullanılan içinde Eski Çağ, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı eserleri vardır. Yeşil Cami’nin batısındadır. I. Murat tarafından 1338’de Annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmıştır. Ters “I” planının cami dışındaki bir yapıda kullanıldığı ilk örnektir. Önünde sütunlu ve payeli bir revak vardır. Tepesinde aydınlatma feneri ile kapalı avlu geleneğini sürdüren büyük kubbeli kısımdan sonra gelen az yüksekçe kısım, mescid bölümüdür.
Burası bir kemerle ayrılmış iki küçük kubbe ile örtülüdür. Burada mihrap karşı duvarda değil kıbleye bakan sol duvar ortasındadır. Maalesef bu özellik belirtilmeden onarımda duvar sıvenmıştır. İki yanlarda ki kubbeli ve ocaklı odalar ise zaviye misafir odaları ( tabhane ) dır. Dış mimarisi çok zengin ve renkli bir taş ve tuğla işçiliği gösterir. Bunlar dışında İznik’de pek çok Osmanlı Türk eseri bulunmaktadır. Müslümanlığı yaymaya çalışan kişilerin Kırgızlar Türbesi, Şeyh Kudbettin Cami , Eşref-i Rumi Cami , Yakub Çelebi İmareti, Sarı Saltuk Türbesi, İbrahim Paşa Türbesi, C. Hayrettin Paşa Türbesi, Orhan Bey Hamamı ve İsmail Hamamı yapıları mevcuttur.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India