ANTİK ROMA TİYATROSU

İznik Antik Roma Tiyatrosu
    İznik’in güney batısında, Saray bahçe veya Eski Saray denilen yerde, antik roma tiyatrosu bulunmaktadır. İznik surlarının 90 m. kuzeyindeki bu tiyatro, Anadolu’da ayakta kalmış tiyatroların en önemlilerinden birisidir. Roma İmparatoru Traianus (97-117) zamanında eyalet valisi Pilinius Csecillius Secunds (62-113) tarafından yaptırılmıştır. Vali Pilinius İmparator Traianus’a yazmış olduğu mektuplarda tiyatronun yapımının tamamlanabilmesi için 10 milyon sesterzene ihtiyaç olduğunu belirtmiştir. Bununla beraber bu ödenek de yeterli gelmemiş, ek ödenek de Romalılarca temin edilmiş ve tiyatro tamamlanmıştır.
    Roma döneminden sonra VIII.yüzyıl başlarında gelişen Arap ordularına karşı önlem olmak üzere Bizans İmparatoru III.Leon ile IV.Constantinius tiyatronun kesme taşlarını söktürerek surları takviye etmişlerdir. Bu arada Cavea’ya (oturma kademelerine) ait taşlar surlarda kullanılmıştır.
    Tiyatro düz bir alana kurulduğundan oturma kademelerini Roma tiyatro mimarisinde görüldüğü gibi 19 galeri taşımaktadır. Bu galerilerin 12’si beşik tonozludur. Bu tonozlu galerilerin aralarında ölçü farklılıkları bulunmaktadır. Tonozların en yüksek noktası 6 m.yi bulmaktadır. Oturma kademelerinde kullanılan kesme taşların bazıları İznik surlarından getirtilmiştir. Tiyatronun iç ve dış yüzleri büyük bloklar halindedir. İçeride kalan bölümler moloz taş, kireç ve kum ile takviye edilmiştir. Tiyatro doğu-batı yönünde 84 m., kuzey-güney yönünde de 63 m. genişliğindedir. Tiyatronun kuzeyinde bulunan skene (sahne binası) son kazılarda ortaya çıkarılmıştır.İznik’te tiyatroya ait mimari parçalarına, kitabelerine, tiyatro masklarına surlarda ve konutların duvarlarında rastlanmaktadır.
   XIX.yüzyılda gezginler tiyatro kalıntılarından söz etmiş ve bazı krokilerini de çizmişlerdir. W.Sahm burasını saray kalıntısına, Domenico Sestini su deposuna, Papadopulos hapishaneye benzetmiş, ilk kez R.Pococke kalıntıların tiyatroya ait olduğunu bildirmiş ve krokisini çizmiştir.
Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Bedri Yalman, bu tiyatroda 1980’den beri arkeolojik kazı yapmaktadır.

ROMA ANTİK TİYATROSU İLGİ BEKLİYOR

Milattan sonra 8. yüzyılda İslam Ordularının kuşatması nedeniyle taşları sökülerek surların güçlendirilmesinde kullanılan Marmara Bölgesi'nin en ihtişamlı ve yoğun seyirci imkânına sahip İznik Antik Roma Tiyatrosu ilgi bekliyor. Bithynia Krallığı döneminde yapılan Roma Antik Tiyatrosu yapılan kısa süreli kazı çalışmalarının ardından kaderine terk edildi. Yaklaşık 20 bin seyirci kapasitesine sahip olan tiyatro, Bizans döneminde Latin istilası sırasında toplu mezar olarak kullanılmış. Yaklaşık 30 yıldır belirli aralıklarla sürdürülen kazı çalışmalarında bir sonuca ulaşılamayınca çalışmalar 2 yıl önce sonlandırıldı. Atıl haldeki bu yapı, 2006 yılı içinde Kültür Bakanlığı'nın izniyle kurtarma kazısı şeklinde bir çalışma yapılmış. Restorasyon ve kurtarma kazısı bitirildiğinde ise TÜRSAB tarafından gerekli projeleri yapılacak olan 'Roma Antik Tiyatrosu'nda bir türlü istenen çalışmalar yapılamadı. İznik Müzesi Müdürü Yusuf Demirci, Uludağ Üniversitesi tarafından yapılan kazı çalışmalarının 2 yıl önce sonlandırıldığını belirterek, 'Şu anda tiyatroda yalnızca bizim ekipler tarafından yapılan temizlik ve çevre düzenlemesi çalışmaları var. Bu kapsamda görüntü kirliliğine sebep olan görüntüler kaldırılıp, düzenleme yapılmakta. Ayrıca etrafına tel örgü çekerek güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz.' dedi. 'Roma Anfi Tiyatrosu'nun üniversitelere kazı ve araştırma çalışmaları için verilebileceğini anlatan Yusuf Demirci, 'Bu tarihi tiyatro daha iyi değerlendirilmek ve çalışma yapılmak üzere üniversitelere verilme gibi düşünceler olabilir. Çünkü bunu bizlerin yapması imkânsız. Eleman ve ekipman yetersizliği nedeniyle bizler bunun altından kalkamayız ancak üniversiteler bunu daha iyi değerlendirebilir.' şeklinde konuştu. Korunmasız ve bakımsız durumdaki 'Roma Anfi Tiyatrosu'nda büyük deformasyonunda yaşandığına işaret eden Demirci, korunmaması durumunda, define avcıları tarafından da yapılabilecek kaçak kazılarda da bu tarihi yapının büyük oranda hasara uğrayacağının altını çizdi. (CİHAN)
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India