Ulaşım Bilgileri

İznik, Bursa iline bağlı ve 85 km uzaklıkta, Türkiye’nin Marmara bölgesinin güneydoğusunda ve kendi adıyla anılan gölün doğu kıyısındadır. İlçe, 29-30′ (Müşküle Köyü batısı) ve 29-57′ (Elmalı Köyü doğusu) doğu boylamları ile 40-21′ (Hisardere tepesi) ve 40-37′ (Ayvaşa dağı) kuzey enlemleri arasındadır. İznik kenti ise 29-42′ doğu boylamları ile 40-26′doğu boylamının kesişme noktası çevresinde kurulmuştur. 


                           Detay için tıklatınız..

Lefke boğazından geçen 30 km’lik yol ile Mekece tren istasyonuna ulaşır. Kuzeyinde Samanlı dağları, güneyinde ise Katırlı dağları ile çevrilidir. İstanbul Yeşilköy, Atatürk havaalanına uzaklığı karayolu ile yaklaşık 210 km’dir. Ancak İznik, Yalova arası 60 km. olan karayolundan sonra Yalova’dan İstanbul’a deniz yoluyla yaklaşık iki saatte geçilir.
Yalova istikametinden İznik’e gelmek isterseniz Bursa karayolunu kullanmalısınız. Orhangazi’ye geldiğinizde şehir merkezindeki ışıklardan sola doğru İznik istikametine doğru sapacaksınız. Yaklaşık 42 km’lik bir güzergah takip ederek yol üzerindeki Boyalıca ve Çakırca köylerini geçtikten sonra İznik’e gelebilirsiniz.
Bursa’dan İznik’e gelmek de bir o kadar kolaydır. Toplam 85 km’lik bir yolculuk sonrası İznik’e ulaşabilirsiniz. Bursa ‘dan İstanbul istikametine doğru yola çıkıp, Otobandan Gemlik ilçesini seçip, buradan otobanı takip ederek yaklaşık 5km’ sonra KARSAK kavşağına varacaksınız. Buradan sağa doğru dönün. Sırasıyla Gölyaka, Sölöz, Narlıca, Müşküle, Göllüce köylerini geçtikten sonra göl kıyısını takip ederek İznik ‘e gelebilirsiniz. Bursa santral garajda her yarım saatte bir minibüs, saat başı da otobüsler ile İznik’e gelinebilir.
Adapazarı’ndan İznik’e gelmek için ise, Bilecik -Bursa istikametine doğru sırasıyla Pamukova, Mekece den sonra (Mekece çıkışındaki İznik ayrımından sağa dönüp) yaklaşık 25 dakikalık bir yolculuktan sonra İznik’e varabilirsiniz.

Yol-Uzaklık
İznik-İstanbul= 210 km 3 saat
İznik-Bursa= 87 km 1 saat
İznik-Bilecik= 66 km 1saat
İznik-Eskişehir= 146 km 2 saat
İznik-Yalova= 60 km 45 dakika
İznik-Orhangazi= 40 km 35 dakika
İznik-Mekece= 30km 30 dakika
İznik-Yenişehir= 21km 20 dakika
İznik-İnegöl= 49 km 1 saat
İznik-Osmaneli = 34 km 30 dakika
Yalova-İstanbul (Deniz Otobüsüyle)=45 dakika
Yalova-İstanbul (Yolcu Gemisiyle)=1,5 saat

Kaynaklar:İznik.gov.tr , Kara Yolları Haritaları

Coğrafya ve İklim

İznik coğrafyası;
       Bursa iline uzaklığı 85 km.dir. Rakımı (deniz seviyesinden yüksekliği) 85 metre olup, yüzölçümü 753 km2’dir. 40 derece kuzey enlemi, 29 derece doğu boylamı arasındadır.


                                             Detay için tıklayınız.

       Kuzeyde Samanlı Dağları, güneyde Katırlı Dağları ile çevrilidir. Güney Doğusunda Körüstan ve Avdan Yaylaları, Güney batısında Müşküle Yaylası, Kuzeyinde Hacı Osman Yaylası bulunmaktadır. İznik Ovası, İznik Gölü’nün doğu, Kuzey Doğu ve Güney Doğu kıyılarına uzanan geniş bir alanı kapsar ve ilçenin ¾ ünü oluşturur.
Orman İşletme Şefliklerimizin kontrol ve denetiminde olan 32.041 Ha. Miktarındaki ormanlık alanımız, bölgenin Akciğeri durumundadır. Yine aynı şefliklere bağlı açık alanlarda Yabani Kiraz ve Kızıl Çam Fidanı ekimine devam edilmektedir.
Akdeniz İklimi;
     Akdeniz iklimine benzer bir iklimi vardır. Yazları sıcak, kışları ılıman ve yağışlı geçer. İznik Gölü, uzunluğu 33 km, genişliği ortalama 12 km, çevresi 95 km ve derinliği 85 km olan Türkiye’nin 5. büyük doğal gölüdür.

İznik Ekonomisi

       Ağır sanayi yatırımlarının bulunmadığı İznik ovası, zeytin, üzüm, şeftali, kiraz, erik, armut,elma, ceviz, domates, taze fasulye, brokoli, brüksel lahanası ve toprağının olduğu kadar ikliminin de elverişli olmasından dolayı birçok sebze ve meyve yetişmektedir.

                                          
                                İznik Zeytini                             İznik Müşküle Üzümü
     Bölgedeki 3 resmi sebze ve meyve hali mevcuttur. İznik’te üretimi yapılan tarımsal ürünler içinde zeytin, çiftçi ailelerinin %70 gibi önemli bir kısmının gelir kaynağı olarak birinci sırayı almaktadır.Yöreye has bir ürün Müşküle üzümü, ilçede halen yetiştirilmektedir.

                                  
                              Yamaç Paraşütü                                 Turizm
      İlçenin doğası, arkeolojik ve tarihi kalıntıları ile gölün doğal kıyı şeridi piknik yapmaya elverişli geniş ağaçlık alanlarıyla turizme canlılık katar. Hacı Osman Köyü ve çevresinde yamaç paraşütü ve çim kayağı sporları için uygun alanların tespiti ile bu sporlara ilgi duyanlara ev sahipliği yapmaya başlamıştır.Son yıllarda Sansarak köyündeki doğal şelale sayesinde dağ tracking sporu başlamıştır. Her hafta İstanbul’dan ve diğer yakın metropolllerden günü birlik turlar düzenlenmektedir.

                                    
                               Yayın Balığı                                   Gümüş Balığı
       İznik Gölü’nde tatlı su ıstakozu ve yayın, sazan, akbalık, gümüş gibi 27 değişik balık türü bulunur. Gümüş balığının tamamı ihraç edilir; diğer ürünler bölgede tüketilir.
 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India